Yaratıcılığın Tarifleri Bulundu!

bfy_21-27kasim3

Şu hayatta en lezzetli kavram, yaratıcılıktır belki de! Aynı zamanda pişirmesi en zor olan kavram da… Malzemelerin hepsi tamamdır da o ateş yanmaz ya bir türlü? Ah yaratamama sancılarımız vardır ya bazen?
Ama hiç korkma sakın; çünkü yaratıcılığın da tarifleri var. Neymiş onlar, hadi birlikte bakalım;

Düşüncelerini bir noktada yoğunlaştır:
“Bunu söylemek kolay tabii! Yaratıcı insanın vebası, dikkat eksikliğini ne yapacağız?” diye sorduğunu duyar gibiyiz; ama devam ediyoruz. Şöyle ki; bir fikri alıp bütün gününü onunla geçirirsen dikkat eksikliği vız gelir, algın açık olur ve en umulmayan durumlar sana ilham olarak geri gelir.

Fikirler geldiğinde yakalamaya hazır ol:
İyi fikirler, kelebek gibidir. Çok renkli, kısa ömürlüdür, ansızın gelir ve çabucak uzaklaşır. Yaratıcı olmak da kelebek gibi uçuşan fikirleri kafeslemekten geçer. Aklına ansızın düşen fikirleri unutmamak için kendine minik, tatlı bir not defteri edin ve onu yanından ayırma. Yaratıcı insan, içinden gelen sesleri dinleyip onları not almayı iyi bilmeli, kalem ve boş kağıtları en yakın dostları olarak tanımlamalıdır.

Limitler belirle ve bu limitler dâhilinde yarat:
Yalnız kal. E-mail, telefon, yapılacak işler listeleri gibi dikkat dağıtıcı unsurları bertaraf et ve yaratıcı işine odaklan. Kendine sınırlamalar oluştur. Sınır dediysem, bu hiç sevimsiz olmayacak emin ol. Herkes meşguldür; ancak yaratıcı projeleri üzerinde çalışabilmek için izole bir zaman ayırmalıdır. Püf noktan, yeterli zaman ya da bütçenin olmadığını düşünsen de işini tamamlamak olsun.

Bir şeyler karala:
Bunun için muhteşem bir sanat kabiliyetine sahip olman gerekmez; küçük bir kağıda birkaç dakika boyunca bir şeyler çizmeye çalışmak; beyninin yaratıcı olan sağ tarafını kullanarak yaratıcılığının kilidini açmanı sağlar.

Harekete geç ve nerede en yaratıcıysan, oraya git:
Şimdi gözlerime bak ve… Pardon, arkana yaslan ve? Evet evet, arkana yaslan ve aklına harika bir fikrin geldiği o zamanı hatırla. Nerede, ne yapıyordun? Banyoda mıydın, kahve mi içiyordun, hatta yoksa bir balık pazarında mıydın? Bakma öyle; yaratıcı ilhamlar, sanılanın aksine bilinçli zihnin düşünmediği, ilgisiz bir görevle meşgulken aniden yeryüzüne yükselir.

İçgüdülerine güven:

Yaratıcılık pastasının, büyük bir dilimi içgüdülerine bağlıdır. Dolayısı ile içgüdüler, yaratıcı insanın en güvenilir dostu olmalıdır. Hepimiz sezgisel yaratıklarız. Sadece onlara kulak vermeyi ihmal etmemeliyiz.

Fikirleri kendine saklama. Yaratıcılık, çatışmalardan doğar:

Mükemmel bir fikir için beklersen, sonsuza dek bekleyebilirsin. Harekete geç, aklına gelen fikirlerin iyi ya da kötü olduğunu kendi içinde tartmaya çalışma, sun! Çünkü; yaratıcılık biraz da göreceli bir kavramdır. Sana kötü gelen fikir, karşındakine dünyanın en harika fikri olarak yansıyabilir, unutma.

Kaliteye birçok denemeden sonra ulaşılacağını unutma:
Hepimiz, fikirlerin bir sürü buruşmuş kağıt üzerindeki halini biliriz değil mi? Evet, buruşturulup atılacak bir sürü kağıt üret. Bir sürü çöp… İşe yaramayan çöpler yaratmaya devam ettikçe zihnin, sürekli yeni ve heyecan verici bir şeyler yaratmak için uyarılacak. Ve hoş geldin, bir şeyler yaratabilmenin o tatlı heyecanına!

Sorular sor; soru her şeydir:
Sorular sormak, zekanın ve yaratıcılığın en güçlü anahtarıdır. Devamlı soru soran bir çocuğu ve onun hayal gücünü düşünürsen, ne demek istediğimi daha net anlayacaksın eminim.

Rahatla ve kendine inan:
Ha bunların hiçbiri bende işe yaramıyor diyorsan son seçenek olarak rahatlaman gerekiyor demektir. Bilimsel araştırmalar, beynin yaratıcı bir çözüm bulması ve ampulün yanması için problemle bağlantısını tamamen kesmesi gerektiğini gösterir.

Unutma; Her insanın içinde yaratıcılık cevheri vardır ve bu cevheri kullanabilmek, ancak ona inanmaktan geçer.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to Top